איך נוכל להיות בטוחים שאנו צודקים עם אלוהים? אנחנו חוטאים. יש לנו כל כך הרבה פחד, אכזבה ומרירות. איך נוכל לדעת שאלוהים לא נטש אותנו? האם הוא באמת מקבל אותנו כמו שאנחנו? התשובה לכך טמונה ב-“אמונה וביטחון באלוהים”.
לא תאמין לזה!
פעם, אחרי שיעורי שבת, אמא שאלה את בנה בן ה-11 מה הוא למד בבוקר. “ובכן,” הוא ענה, “המורה שלנו סיפר לנו איך אלוהים שלח את משה מאחורי קווי האויב כדי להציל את הישראלים מהמצרים. משה הוביל אותם לים סוף ואז ציווה על המהנדסים שלו לבנות גשר. אחרי שהם כולם חצו, הם ראו את הטנקים המצריים מגיעים, אז משה הרים קשר עם חיל האוויר הישראלי והם שלחו מטוסי קרב, שהפציצו את הגשר והצילו את הישראלים.” אמא שלו הסתכלה עליו במבט חשדני ושאלה, “בני, האם באמת כך המורה סיפרה את הסיפור?” “לא ממש,” הודה הילד, “אבל אם הייתי מספר את זה בדרך שלה, לא היית מאמינה לזה.” כאן, כמו בסיפור המקראי, דרושה אמונה וביטחון באלוהים.
האם המאבקים הם חוסר אמונה?
לגבי הישועה, ישוע עצמו הסביר לתלמידיו המבולבלים, “אצל בני האדם זה בלתי אפשרי, אך עם אלוהים הכל אפשרי” (מתי י”ט:26). כך היה גם עם אברהם. למרות שאברהם האמין באלוהים, הוא היה מבולבל לגבי ההבטחה של אלוהים על זרע, ולכן הוא קרא לאלוהים ואמר לו שהיורש היחיד שלו הוא עבדו אליעזר (בראשית ט”ו). האתגר כאן היה להאמין למרות הקושי, דרך אמונה וביטחון באלוהים.
במהלך הסיפור הזה, אנחנו מוצאים אמירה תאולוגית עמוקה לגבי אברהם: “והאמין באלוהים ויחשב לו לצדקה” (בראשית ט”ו:6). אם אברהם נאבק, אז נראה שהמאבקים עם אלוהים אינם סימן לחוסר אמונה. אז מה לגבי הפחד והאכזבה? איך נוכל להיות בטוחים שאלוהים איתנו ויש לו תכנית עבורנו? איך נוכל להיות בטוחים שאנו צודקים עם אלוהים? האם זה דרך ציות הרואי לתורה? לא, אבל אם הייתי אומר לך מה הכתוב באמת אומר, אולי לא היית מאמינה לזה! הדבר החשוב הוא לשמור על אמונה וביטחון באלוהים, גם במצבי ספק.
באילו דרכים האמין אברהם באלוהים?
הביטחון שאנו צודקים עם אלוהים הוא אותו ביטחון שהיה לאברהם. איך אלוהים מתמודד עם הפחדים שלנו? התשובה לכך היא באמצעות אמונה וביטחון באלוהים. נבחן שלושה דברים לגבי האמונה של אברהם באלוהים:
- אמונתו הייתה אישית. הוא לא רק האמין על אלוהים, אלא האמין בו – זהו בסיס של אמונה וביטחון באלוהים.
- אמונתו הייתה עקרונית. להאמין באלוהים פירושו להאמין בהבטחותיו – החיבור בין אמונה וביטחון באלוהים.
- אמונתו הייתה מעשית. אמונה חייבה פעולה – ביטוי לאמונה וביטחון באלוהים דרך מעשים.
אמונה היא הסתמכות על הבטחות אלוהים
לאברהם הייתה אמונה וביטחון באלוהים. אמונתו הכנה התבטאה בתגובותיו להבטחות אלוהים. רעיון זה מודגש בטקסט עם המילה הראשונה “ו” (האות ו”ו בעברית) בתחילת הפסוק. החיבור “ו” קושר אותו לפסוק הקודם, שבו אלוהים הכווין את אברהם להביט אל שמי הלילה ואמר, “כה יהיה זרעך” (בראשית ט”ו:5). זהו רגע של אמונה וביטחון באלוהים.
אמונה וביטחון באלוהים הם תגובה להבטחותיו של אלוהים, לא לדמיונות שלנו. חייו של אברהם מלאי אמונה ניכרים בשלושה שלבים בצמיחתו:
- תקופת קריאתו, בראשית י”ב-י”ד – התבטאה באמונה וביטחון באלוהים.
- תקופת הבריתות שלו, בראשית ט”ו-כ”א – גם כאן, אמונה וביטחון באלוהים היוו את הליבה.
- תקופת האישור שלו, בראשית כ”ב-כ”ה – שוב, אברהם הציג אמונה וביטחון באלוהים.
אברהם, אבי האמונה
בברית אנו למדים בבראשית י”ב כי אברהם נושע על ידי אמונה וביטחון באלוהים כאשר האמין לראשונה. “באמונה, כשנקרא אברהם, יצא לציית” (עבריים י”א:8). האמונה הפכה למקור הביטחון.
האמת המרכזית על הישועה שנמצאת בבראשית ט”ו:6 מאפיינת כל אחד משלושת השלבים בחייו של אברהם, ומשמשת בברית החדשה לתיאור כל שלב בצמיחת אמונתו (רומים ד’:3; גלטים ג’:6; יעקב ב’:23). רומים ד’ 1-25 הוא פירושו של שאול או מדרש על בראשית ט”ו:6 שמציג את אברהם כאבי האמונה, שממחיש את החשיבות של אמונה וביטחון באלוהים.
האמינו באלוהים
הטקסט ברומים מציין כי אברהם האמין לאלוהים: הוא האמין לאלוהים על רבים מזרעו (בראשית ט”ו:5). הוא האמין לאלוהים על זרע אחד נפלא. המילה “זרע” בבראשית ט”ו היא בלשון יחיד כי היא מציינת את המשיח. כמו שישוע ציין, “אברהם שמח לראות את יומי, והוא ראה ושמח” (יוחנן ח’:58). בתוך ההבטחות שניתנו לאברהם הייתה האמת המרכזית שהמשיח היה היעד שלהן כולן, כמו שגם אדם הובטח בבראשית ג’:15. אכן, ישוע הוא הצדקה שכל התורה תעיד עליה (רומים ג’:21; י’:4). השדים מאמינים באלוהים ורועדים, אבל אנחנו מאמינים באלוהים ובוטחים – דרך אמונה וביטחון באלוהים.
מתי אנו קשורים לאלוהים?
אברהם האמין לאלוהים ללא כל אמצעים טבעיים ושכל יתקיים בכוחו של אלוהים. אמונה וביטחון באלוהים הם לסמוך על אלוהים למרות הנסיבות. היא אינה מוחלשת או מצטמצמת מהן. אמונה סומכת על כוחו של אלוהים מבלי להכחיש את חוסר יכולתנו או להטיל ספק בהבטחה הגדולה. אברהם מעולם לא הכחיש את חוסר יכולתו, אלא בטח במה שהוא האמין שאלוהים יכול לעשות! במקום זאת, הוא התחזק באמונה וביטחון באלוהים, כשנתן כבוד לאלוהים, והיה בטוח ומשוכנע לחלוטין באופיו של אלוהים וגם בכוחו. אמונה זו נחשבה לו לצדקה (רומים ד’:22).
כמו אברהם, עלינו להתבונן בכך שגופנו מת מבחינת החטא. כפי שאברהם האמין שאלוהים שברא את הכוכבים יכול לברוא זרע וחיים ממנו ומשרה, כך עלינו להאמין שאלוהים זה שברא חיים היה מסוגל להקים את ישוע מהמתים (רומים ד’:23-25). כל הכתובים מבטיחים לנו שאנו קשורים לאלוהים רק כשאנו מסתמכים על הבטחותיו, וזאת באמצעות אמונה וביטחון באלוהים.
נכתב על ידי סם נדלר
למידע נוסף בקרו באתר: www.wordofmessiah.org